Ако решите да посетите някъде, определено ще направите снимки на най-невероятните гледки. Интересни скулптури, които ще срещнете, са подходящи за това, както е възможно.

Те изглежда привличат гледни точки илещи. Създадени по различно време, от различни материали и за разлика от стила, те са обединени от един - тези улични скулптури правят града уникален, привлекателен и незабравим.

1. "Оповестяване", Paige Bradley, Ню Йорк, САЩ

"Разкриване"

"... Докато не разделим хората около насстените никога няма да разберем колко силни сме наистина. "Така американския артист Пейдж Брадли обяснява смисъла на своята бронзова скулптура, която й донесе слава.

2. "Танцувайки с глухарче", Робин Уайт, Стафордшир, Великобритания

"Танцьор с глухарче"

Ако сте привлечени от вълшебния свят на феите, виеопределено като работата на британския Робин Уайт, който създаде поредица от сходни паркови скулптури. Всяка фея има стоманена рамка, обвързана от слой от метални "мускули", която от своя страна е покрита с "кожа", изработена от фина тел.

3. "Алегория на апенините", Giovanni Giambologna, Тоскана, Италия

"Алегория на Апенините"

Недалеч от Флоренция, в изоставен парквила Pratolino, някога собственост на известния клан на Медичите, запазил десетметрова каменна скулптура от XVI век на тогавашния известен скулптор Giovanni Giambolonya. Скулптурата представлява бог Апенини, като държи главата на чудовището с ръка, от чието устие фонтана бие.

4. "Любов", Александър Милов

"Любов"

Тази скулптура на Одеса Александър Милов може да бъдесе появи само на фестивала "American Burning Man" в пустинята Black Rock миналата година. Работата спечели сърцата на много посетители на фестивала и намери своите фенове в Интернет благодарение на пронизващия си откровеност. За съжаление, макар и за този обемен обект (дължина 17.5 м, ширина 5.5 и височина 7.5), мястото не се намирало никъде.

5. "Силата на природата", Лоренцо Кин

"Силата на природата"

Вероятно древните са били прави, когато са създалискулптури в чест на боговете, за да успокоят гнева си. Тази мисъл вдъхнови италианския художник Лоренцо Кин да създаде серия от скулптори, създадени в различни градове по света. Двуметровата женска фигура символизира природата на майката, която диво разтърсва земното кълбо. Ударен от въздействието на ураганите в Тайланд и САЩ, художникът създава алегория, за да покаже колко е крехък нашият свят.

6. "Мустангът на Лас Колинис", Робърт Глен, Ървинг, Тексас, САЩ

"Мустангът на Лас Колинис"

Този скулптурен състав е най-големиятконен скулптур в света: 9 мъниста на скала от 1 до 1,5 са показани вървят по водата, фонтани бият от под копитата, създавайки естествен ефект на пръскане. Работата символизира бързината, лидерството и свободата, присъщи както на животните, живеещи в Тексас, така и на самата държава по време на нейното развитие.

7. "Черният призрак", S. Jurkus и S. Plotnikovas, Klaipeda, Литва

"Черният призрак"

Запомня зловещата бронзова скулптурастара легенда, според която охраната на обсадения замък неочаквано срещна призрак, който го предупреди, че крепостта може да няма достатъчно резерви, а след това да изчезне без следа.

8. "Внимаващата ръка", Гларус, Швейцария

Внимавай

Тази изключителна скулптура може да бъде символ на грижа за околната среда.

9. "Свобода", Зенос Фрудакис, Филаделфия, Пенсилвания, САЩ

"Свобода"

"Тази скулптура олицетворява желанието за свобода чрез творчество", обяснява Зенос Фрудакис, американец, който обяснява смисъла на нейния бронзов състав.

10. Mihai Eminescu, Onesti, Румъния

Михай Еминеску

Необичайна скулптура на две метални дървета, чиито клони представляват лицето на молдовско-румънския поет-декадент на XIX век Михай Еминеску.

11. "Човекът на дъжда", Жан Мишел Фолон, Флоренция, Италия

"Човекът на дъжда"

Скулптурата на белгийския художник Жан Мишел Фьолон е във Флоренция, Италия.

12. "Стълба към небето", Дейвид Макракен, Бонди, Австралия

"Стълбата към небето"

Скулптурата на Дейвид Макракен е илюзия за безкрайност, припомняйки връзката с култовата композиция Led Zeppelin.

13. "Ето ме!", Херв-Лорант Ервин

"Ето ме!"

Полистироновият гигант, който излиза от подножието,както и от одеялото, е представено през 2014 г. на годишната международна изложба за съвременно изкуство в Будапеща. Стойността на скулптурата, създадена от унгарския художник Херв-Лорент Ервин, може да се определи като желание за свобода, знание и динамично развитие. След озвучаващия успех в Будапеща скулптурата отиде до немския Улм, за да изплаши нищо неподозиращите туристи.

14. "Метаморфози", Джейсън Декерс Тейлър, Гренада

"Метаморфози"

26 детски фигури от цимент на четири метрадълбочината са един от най-поразителните композиции, инсталирани в подводния скулптурен парк Moliner в Карибите. Скулптурният състав тежи 15 тона, за да устои на силните течения и приливите. Кръгът на децата символизира жизнения цикъл и отговорността на човечеството за състоянието на околната среда преди бъдещите поколения.

15. "Дъжд", Назар Билик, Киев, Украйна

"Дъжд"

Две метрова бронзова фигура с огромна стъклена капка на лицето му символизира единството на човека с природата. Работата е инсталирана на пейзаж Avenue в Киев като част от модерен скулптурен парк.

16. "Сеяч", Морфой, Каунас, Литва

"Сеячът"

Тази скулптура се отнася до сянката, тя "оживява" само през нощта, когато звездите, направени на стената зад фигурата, стават смислени.

17. "Потъваща сграда", Мелбърн, Австралия

"Потъваща сграда"

Преди величествената сграда на държавната библиотека в Мелбърн изглежда, че друга библиотека е потънала, ъгълът на фасадата на който все още е видим на повърхността.

18. "Бог на войната", Джинджоу, Китай

"Бог на войната"

48-метрова скулптура, покрита с 4000 залепени медни плочи, се издига на 10-метров пиедестал и е символ на справедливостта.

19. "Хипопоти", Тайпе, Тайван

"хипопотами"

Фигури на плуване хипопотами, изобразени, тъй като те обикновено се виждат на водната повърхност, са инсталирани в Тайпе зоопарк.

20. "Обувки на брега на река Дунав", Gyula Power, Будапеща, Унгария

"Обувки на насипа на река Дунав"

Мемориалът за Холокоста се основава на реалнисъбития: през 1944-1945 г. в Будапеща са били унищожени десетки хиляди евреи. Жертвите бяха събрани на брега на река Дунав, принудени да свалят обувките си и след това да застрелят. Идеята за паметника принадлежи на унгарския режисьор Кен Тогай, но е реализирана от скулптора Гюла Мощност.

21. "Пътешественици", Бруно Каталано, Марсилия, Франция

"Пътуващи хора"

През септември 2013 г. в Марсилия е инсталирана цяла серия от десет сходни сюрреалистични скулптури от французина Бруно Каталано.

22. "Паметник на неизвестен минувач", Ержи Калина, Вроцлав, Полша

"Паметник на неизвестен минувач"

Скулптурният състав, състоящ се от 14 фигури, е инсталиран във Варшава през 1977 г. и е преместен във Вроцлав през 2005 г.

23. "Бунтовник", Том Франзен, Брюксел, Белгия

"Бунтовник"

Белгийският скулптор Том Франзен посвети своята хумористична работа на жителите на Molenbeck - една от 19-те и може би най-криминологичната община в Брюксел. Налице е подходящо отношение към полицията.

24. "Ocean Atlant", Джейсън Декерс Тейлър, Насау, Бахамски острови

"Ocean Atlant"

Създател на много скулптури на дъното на океана, ДжейсънДекер Тейлър е и автор на най-голямата подводна скулптура, изобразяваща момиче, което, както и древната гръцка Атланта, държи океана на раменете си. Височината на скулптурата е 5,5 м, теглото е 60 тона. Съгласно намерението на автора, в допълнение към естетическата фигура, тя има практическа стойност като изкуствен коралов риф.

25. Нелсън Мандела, Южна Африка

Нелсън Мандела

Необичаен паметник на изтребителя срещу апартейдасъздаден през 2012 г. в близост до мястото, където преди 50 години бъдещият президент на Южна Африка е арестуван. Скулптурата се състои от 50 сложно изрязани от стоманени лазерни колони от 6,5 до 9,5 м височина. На разстояние 35 м под строго определен ъгъл, колоните създават разпознаваем профил на Мандела.

26. "Хората по реката", Джън Хуа Ченг, Сингапур

"Хората край реката"

Серия от скулптури на Сингапурския художник Джън ХуаЧенг, който включва тази композиция от петте момчета за къпане, изпраща зрителя до онези времена, когато бреговете на реката все още не са облечени в камък и стотици деца живеят в квартала, избягали да плуват в реката.

27. Kelpie, Andy Scott, Falkirk, Scotland, Великобритания

"Kelpie"

Келпи - воден дух от шотландската митология, който е в образа на кон. 30-метрови конни глави формират портата към канала Форт и Клайд и символизират важната роля на конете в живота на Шотландия.

28. "No Violence", Карл Фредерик Ройтерсвалд, Ню Йорк, САЩ

"Няма насилие"

Учуден от убийството на Джон Ленън, шведскихудожникът Карл Фредерик Ройтервелд създава своя бронзов револвер с възел, свързан с възела, чийто цев е насочен нагоре, като символ на ненасилието.

29. "Оживеният", Дейвид Черни, Прага, Чехия

"Окачен човек"

Скулптурата изобразява Зигмунд Фройд и неговата борба със страха от смъртта.

30. "Прилив", Джейсън Декерс Тейлър, Лондон, Великобритания

"Tide"

Четирима ездачи на кон по брега на Темзаизчезват, те се появяват отново в зависимост от приливите. Вместо глави в коне, маслени помпи. Този скулптор и природозащитник Джейсън Декерс Тейлър иска да привлече общественото внимание към прекомерната зависимост на човечеството от петрола.

31. "Уикенд", Marguerite Derricort, Аделаида, Австралия

"Изход"

Четири бронзови прасета в пълен размер ив естествени поза, всеки има собствено име: Оливър, Трюфел, Август и Хорацио. Тази забавна скулптурна композиция е любимо място за деца, които идват тук с родителите си в събота и неделя и отиват да се движат по гладката гръбнака на прасетата.

32. "Переграс", Робърт Сумърс и Глен Роуз, Далас, Тексас, САЩ

"Лятна"

Най-големият по рода си е бронзовата скулптурасъстав се състои от 49 бикове и три cameleers и инсталиран в един от парковете Далас. Съставът е впечатляващо в неговия обхват: Всеки височина бик на 1.8 m, стадо разходки по неравен терен, се натъкнат на малки реки, някои животни са бавни, други имат по - художникът успява да създаде реалистичен шофиране на едър рогат добитък, които са възникнали в Тексас през XIX век.

33. "Металоморфоза", Дейвид Черни, Шарлот, Северна Каролина, САЩ

"Metalmorfoza"

Първият му монтажник в Щатите е автор на "The Hangingмъж "Чехия Дейвид Черни реши да удари американците - и той го направи! Неговата осемметрова глава от неръждаема стомана се състои от успоредни секции, от мястото, където трябва да бъде устата, фонтана бие. Главата се върти периодично около оста си и започва да се движи както обикновено и след това се "разпада" на слоеве: някои секции продължават да се въртят, а други - "изостават". Обаче, обръщайки се, всички парчета се събират, оформяйки оригиналната скулптура. Името на инсталацията, очевидно като самата глава, се събира от секциите: "метал + метаморфоза".

34. "Неизвестен бюрократ", Магнус Томасон, Рейкявик, Исландия

"Неизвестен бюрократ"

Сатиричният паметник на бюрокрацията изразява ярко нашето отношение към длъжностни лица, еднакви по целия свят и следователно безлични.

35. Акулата на Хедингтън, Джон Бъкли, Оксфорд, Великобритания

"Heditton Shark"

Основана през 1986 г., на 41-тата годишнина от трагедиятаХирошима и Нагасаки, акулата олицетворява атомната бомба, която пада върху японските градове, и предизвиква усещане за безсилен гняв и отчаяние за ядрена катастрофа.

36. "Наблюдател", Виктор Хулик, Братислава, Словакия

В "наблюдател"

Художествената скулптура на човек, облегнат от канализационната люлка, често се нарича "Човек на работа", въпреки че изглежда, че е отвлечен от работата.

37. "Игуана", Ханс ван Хоувелинген, Амстердам, Холандия

"Игуана"

На един от площадите в Амстердам има необичайни обитатели - 40 бронзови игуана, които пълзят в тревата.

38. "Майка", Louise Bourgeois, Лондон, Великобритания

"Майка"

Странно, колкото може да изглежда, но най - голямото вскулптура на паяк, 88-годишната Louise Bourgeois посвети майка си, която почина, когато художничката беше на 21 години. Десет стъпки паяк с мраморни яйца в чувал не е единственото такова създаване на буржоазите. Подобни скулптури могат да бъдат намерени в различни градове по света.