Стафиди от грозде у дома

Стафиди, направени от грозде, приготвени в домашно приготвеноусловията се оказват вкусни, сладки и могат да се съхраняват за дълго време. Използвайте сушени плодове за приготвяне на неподсладени ястия, както и за печене и десерти.

Как да изсъхне гроздето на стафиди?

Един от най-простите и най-често срещанитее метод за изсушаване на грозде, в който плодовете се поставят на слънце. Непочистеното грозде се сортира преди и отстранява гнило или повредени плодове. След това, плодовете са изложени на хартия или мрежа, поставени на слънце и оставени да изсъхнат напълно, завъртане на грозде веднъж на всеки три дни.

Този метод е подходящ както за приготвяне на стафиди от бяло грозде, така и за стафиди от тъмни плодове.

Средно сушенето на слънце трае около месец,но можете да ускорите процеса, като намалите плодовете в гореща сода преди сушене. Тънкото грозде трябва да се съхранява в не толкова силен разтвор на сода (1/2 ч. Л. Сода на литър вода), за плътни, концентрацията е по-висока (1 супена лъжица на литър). В резултат на блендирането в разтвора на сода на повърхността на плодовете, восъчното покритие, което предотвратява отделянето на влага, се разрушава и се образуват микрокрикове.

Как са стафиди от грозде?

Най-добрият начин да изсушите грозде за стафиди е този, в който плодовете да не са изложени на пряка слънчева светлина, така че да останат цвят и повече хранителни вещества.

След като са подредили цели, не повредени плодове по мрежатаили решетка, гроздето се оставя да изсъхне под балдахин или в добре вентилирана суха стая. След около 20-30 дни стафидите ще бъдат готови. По време на сушенето не забравяйте да обърнете плодовете равномерно сухи.

Подготовка на стафиди от грозде у дома

В условията на апартамент в облачно време, гроздее удобно да изсъхне във фурната. В резултат на този метод на сушене не се задържат толкова много хранителни компоненти, но процесът отнема много по-малко време.

Преди да направите стафиди от грозде,листовете за печене са покрити с пергамент. Плодовете са равномерно разпределени на тави за печене и поставени в предварително загрята фурна до 90 градуса, най-добрият начин е да отворите вратата, за да изпарите влагата. След бръчките на гроздето задайте температурата на 70 градуса и продължете да изсъхвате, докато не бъдете готови. При този метод сушенето ще отнеме не повече от 30 часа.