Днес малко хора могат да бъдат изненадани от разнообразието от екзотични плодове, които тук и там се намират в рафтовете на магазините.

Не само природата е възнаградена от човекавъзможността да се възхищаваме на такива творения. Така че всеки може да вкуси всеки плод и да опита с нещо несравнимо вкус. Но не само вкус бизнес! Ако поне веднъж сте видели всички тези плодове на едно място, ще разберете, че това е истински пъстър рай. Тя е дори по-стръмна от цветовете на дъгата! Не ми вярвайте! След това погледнете и запомнете!

1. Плод на дракона

питайя

Необичайни плодове се считат за плод на кактус, дорив неговата форма и външна обвивка наподобява култура от коренища. Отглеждане на драконови плодове в Мексико, както и в Централна и Южна Америка. В много страни е известно също като Pitaya, перла на дракон или круша от ягоди. Този плод има приятен сладък вкус, напомнящ смес от ягоди и круши. Pitaya се използва или като самостоятелно ястие, или като отлично допълнение към водка или всякакви десерти. Но не забравяйте, че преди да се опитате плодовете дракон, трябва да се отървете от огромното количество черни семена в питая на плът.

2. Kivanoe

махвам

Екзотични плодови насаждения на териториятаАфрика, Калифорния, Чили, Австралия и Нова Зеландия. В света има няколко имена: африканска рогата краставица Антили краставици, рогат пъпеш, ангурия. В своята форма наподобява хибрид от пъпеш и краставица. Kiva вкус доста необичайно и изглежда като смесица от банани, лимон и краставица. Интересна смес, нали? Най-често се използва като декоративен елемент, въпреки че плодовете, разбира се, е ядлива и има богата резерв на полезни витамини. Не се препоръчва да се съхранява в хладилника!

3. Рамбутан

рамбутан

Рамбутан расте в Индонезия. Привлича повечето хора точно с уникалната си косматна черупка и червения цвят на кожата. Не се страхувайте, защото плодът е много лесен за почистване. За вкус, рамбутанът припомня друг екзотичен плод - личи, сладък на вкус. Този плод може да се използва почти от клон, а ако научите няколко рецепти за ястия с рамбутан, тогава можете да изненадате дори и изискания гурме.

4. Jackfruit

хлебно дърво

Jackfruit е известен по цял свят като индианецХляб дърво и националната гордост на Бангладеш. От всички плодове, които съществуват на планетата, костурът е най-големият. Миризмата на нарязания плод прилича на смес от банан и ананас. Вкусът е почти същият. Jackfruit може да се яде суров. В някои страни на пулпа направете вкусна мармалада. Незрелите плодови плодове се използват като зеленчуци, които могат да бъдат задушени, варени, пържени.

5. Lihes

lichee

Родината на този удивителен плод се приемапомислете за Китай. В момента личи се отглежда в цялата територия на Югоизточна Азия. В своята форма личият прилича на малки ядки в гъста червена коричка с вътрешна кафява кост. Вкусът на плодовете прилича на пулпа от бяло грозде. Можете да го използвате в сурова форма или за разнообразие от десерти. Във всеки случай, вие определено ще оцените вкуса на този прекрасен плод.

6. Карамбола

карамбол

Родината на този плод обикновено се разглеждаЮгоизточна Азия, където карамболата расте навсякъде. Карамбола е "звезда плод", който получи името си, защото на правилната пет-остри звезда в разфасоването. За вкус се случва, кисело и сладко. Сладки сортове карамбола се използват най-често в салатите, докато сладкият сорт прилича на смес от грозде, лимон и манго. Карамбола е отличен източник на витамини и минерали, както и с ниско съдържание на калории.

7. Мангостен

мангостан

Мангостенът се счита за екзотичен плод ирасте в Индонезия и Малайзия, както и в части от Югоизточна и Южна Азия. Този плод прилича на големи лилави топки с плътна, плътна кожа. Но най-интересното за мангостан е плътта му, която прилича на оранжев на вкус. Има една легенда, че този плод е любима деликатност на кралица Виктория, така че зад кулисите сред плодовете се нарича "цар".

8. Kumquat

кумкуат

Напоследък много хора дори не го правятзаподозрени в това, което е "кумкуат". Днес тя се среща в почти всеки магазин и дори не е изненадана. Този плод расте в южната част на Китай, в САЩ, Южна Европа, Япония, Югоизточна Азия и Близкия изток. Външно, кумкуат е подобен на малките огън-оранжеви плодове с форма на елипса. Почти като топки за ръгби, само в много намалена форма. Вкусът на този плод е специфичен: сочните сладки нотки резонират с остър кисел вкус. Можете да ядете кумкуат както суров, така и за приготвяне на различни ястия.

9. Плодови плодове

Плодови плодове

Рожденото място на страстните плодове е Бразилия, но също такаактивно расте в Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка, Южна Африка, Хавай и Филипините. Този плод има много интересни имена: плодовете на страстта, пасифлората, пасифурата и гренадилата. На пръв поглед плодът на страстта е като обикновена лилава слива с дебела кожа. Вкусът на зрели плодове е сладък и сочен. Разбира се, плодовете могат да се ядат сурови, но най-често се използват като сок или добавка.

10. Лимончело или лимон-зеленика

лимон

Може би мнозина не чуха, че има такъвплодове. Но те със сигурност знаят, че има известен ликьор със същото име, за който Италия е известна. Родината на този плод е Република Доминиканска република, но благодарение на Италия лимончело се научи навсякъде по света. Не казвайте, че вкусът на плода е почти същият като този на узрял лимон, но миризмата! Ароматът на лимон-вирдер е толкова страхотен, че никой вид лимони не може да се сравни с него. Външно, лимончетата изглеждат като малки лимонови треви зелени с гъста кора. Можете да ядете или изцяло, или за готвене на всякакви ястия.