Музей Орсей в Париж

Една от забележителностите на Париж еМузей на Орсе (д'Орсай), който показваше шедьоври на живописта и скулптурата, известни по целия свят. В тази статия ще разберете какви интересни експонати заслужават да се видят в най-известния музей на изкуството в Париж.

Музеят на Орсей се помещава в стара сградажп гара в центъра на столицата на Франция на брега на река Сена. Тази сграда е преустроена и реконструирана по проект на италианския Гай Ауления от десет години, а през 1986 г. музеят отвори вратите си за първите посетители.

Кратко пътуване до музея Орсей

Музеят има най-редката колекция в светапроизведения на изкуството от 1848 до 1915 г. от различни места във Франция, както и в други страни. Тук предмети на изкуството (и повече от 4 хиляди от тях) се намират на три етажа на музея в хронологичен ред. Картини и скулптури на известни майстори съжителстват с малко известни автори. Цялата колекция на музея се състои от картини от импресионисти и пост-импресионисти, скулптури, архитектурни модели, фотографии и мебели.

Започнете пътуването си от музея на приземния етажd'Orsay, където скулптурата има майстори като Гоген Пол, Фредерик Огюст Бартолди, Жан-Batist Карпо, Анри Shapu, Kamilly Klodel, Pol Dyubua, Емануел Frémiet и др. От двете страни на коридора са разделени на две серии от малки стаи, които са произведения на известни френски художници. А преди няколко години, на партерен етаж в една от стаите е публикувал "Работилница" Гюстав Курбе, който е смятан за основател на реализъм в живописта. Има зала изцяло посветен на творчеството на Клод Моне, го държат си на живописец "Жени в градината", "Регата в Arzhatey" и много други.

Вторият етаж на Музея на Орсей ни дава възможностда се запознаят с картините на природолюбители и символисти, примери за декоративно изкуство в посока Арт Нуво, както и да се насладят на скулптурните произведения на Роден, Бурделе, Майол. Не забравяйте да намерите статуята на танцьор Дега и скандалната статуя на Balzac от Auguste Rodin.

Третият етаж на музея Орсей е рай заценителите на живописта. Тук можете да се насладите на снимки на такива блестящи артисти като: Edouard Manet, Auguste Renoir, Paul Gauguin, Claude Monet и Vincent Van Gogh.

В близост до картината "Звездна нощ над Рона" Ван Гогвинаги много от посетителите се забавят, тя се смята за рядка перла на колекцията на музея. Интересна е и картината на Едуард Мане "Закуска на тревата", която шокира публиката от 19-ти век от факта, че на нея е изписано голо момиче в компанията на двама облечени мъже. Освен това на този етаж в отделна галерия са изложени експонати от ориенталско изкуство.

Музеят включва постоянни изложби и временни тематични изложби, както и конференции, концерти и представления.

Работно време на музея Орсей

Преди да отидете в Музея на Орсе, не забравяйте да уточните часовете за него. Той е затворен в понеделник, а в други дни работи така:

  • Четвъртък от 9:30 до 21:45 часа;
  • в останалите дни - от 9:30 до 18:00 часа.

Разходи за входни билети до музея на Орсе

Цената на билетите е:

  • 11 евро - за всички;
  • 8.5 евро: за туристи, които не са от ЕС на възраст 18-25 години и понякога вечер;
  • безплатен достъп: за определени категории граждани, за младежи - в четвъртък от 18 часа, и за първата неделя на месеца - за всички.

Друга характеристика на входния билет за музея е, че при покупката му можете да закупите билети за отстъпка до Националния музей на Густаво Море и Парижката опера в рамките на няколко дни.

Ако не сте ценител на живописта и скулптурата, тогава е по-добре да се присъедините към екскурзионната група, тогава не само ще прочетете имената на експонатите, но и ще научите много интересни неща.

В края на 2011 г. в Париж се отвори Musee d'Orsayза обществеността нови галерии, които са създадени две години. Осветлението на залите беше преустроено, сега има модерно изкуствено осветление, което е в по-голяма степен в съответствие с атмосферата на буржоазните салони и интериори, за които са написани платна.

Когато отивате в Париж, посетете най-известния музей на живописта и скулптурата d'Orsay.

Музей Орсей в Париж1

Музей Орсей в Париж2

Музей Орсей в Париж3

Музей Орсей в Париж4

Музей Орсей в Париж5

Музей Орсей в Париж 6

Музей Орсей в Париж 7

Музей Орсей в Париж8

Музей Орсей в Париж9

В допълнение към музея Орсей в Париж, трябва да се разходите по прочутия квартал Монмартър и Шанз-Елизе.