порода куче алабай

Алабай или Централноазиатската овчарканай-старата порода кучета за бой и охрана, историята на породата е повече от 2000 години. Първоначално тези кучета бяха отгледани, за да предпазят овцете от вълци, както и да предпазят човек от неканени гости - хора или хищници.

Алабай Характеристики

За Централноазиатската овчарка са характерни следните характеристики:

 • умерена агресия;
 • превантивна реакция;
 • силно развит териториален инстинкт.

Появата на Алабай вдъхва уважение - товадостатъчно силно, силно, високо куче (при холката от 60 см) с масивна глава и кратка обемна муцуна. Цветът може да бъде различен - бял, черен, сив, червен, тен. Ушите и опашката най-често спират в първите дни от живота на кученцето.

Обучение Алабай

Кучето Алабай е напълно самоуверено, независимо,спокоен, любящ за свободата. Въпреки това, с подходящо възпитание, тя ще се подчини на лидера на пакета и ще стане отличен спътник на семейството и децата си. Ето защо трябва да обърнете специално внимание на тренировките, които за алабай обикновено започват на 6-месечна възраст, а след 9 месеца кучето трябва да усеща в себе си лидера, да може да носи муцуна и да знае следните команди:

 • забраната "не е разрешена";
 • движение "следващия";
 • "Place";
 • "За мен";
 • "Stand".

Кучето трябва да е спокойно за това, което тивземете купата, сменете храната и т.н. Целево и последователно постигане на титлата на лидера на пакета, лидера с помощта на команди, интонации, действия. Вие сте длъжни да положите правилното поведение на кучето, докато тя все още е кученце.

Грижа за Алабама

Централноазиатската овчаркасебе си на улицата, но също така може да свикне да живее в къщата. Не се препоръчва да държите куче от порода Алабай в апартамент, няма да има достатъчно свободно пространство и това може да окаже негативно влияние върху неговия характер.

Често много собственици изграждат специална волиераза алабая. Кучето се чувства добре на улицата, има кутия за спане и балдахин от топлината. Не забравяйте да ходите: дори когато живеете във волие, Алабай трябва да се затопли, да се почувства физически стресиран.

Кучетата от тази порода не се нуждаят от много грижиВълната е устойчива на мръсотия и изглежда добре дори след дълги разходки през гората. Силно напускане се случва през пролетта, ако желаете, можете да гребете кучето на улицата, като премахнете вълната. Почистете ушите на кучето, особено ако има признаци на инфекция, не забравяйте да закопчаете ноктите, ако е необходимо.

Сексуалната зрялост Alabai достига 6-8 месеца,Първото чифтосване обаче трябва да се извърши не по-рано от 18 месеца или третия естус, а при кучето не по-рано от 24 месеца. На 9-14-ия ден от естрата можете да започнете да се омъжите за Alabai. Разграничаване между ръчно и свободно чифтосване. Свободно чифтосване е възможно, ако животните не показват очевидна агресия един към друг и вече имат опит в такива неща. При ръчно плетене собственикът помага на кучето си, утешавайки го, като държи стомаха един по един. В случаи на агресия можете да поставите муцуна.

Alabai е здравословна порода, заболявания рядко преобладаваттова. Но има вероятност за дисплазия на бедрената и лакътната става, така че внимателно да разгледа храната на кучето, тя трябва да е пълна с калций, особено при кученца.

Как да се храня alabai?

Първоначално определете начина на хранене: или напълно естествена храна, или само суха храна. Не смесвайте двата начина!

Храненето на алабая с натурални храни трябва да включва:

 • постно месо (говеждо, телешко);
 • частично странични продукти;
 • оризова каша, овесена каша, елда;
 • недостатъци на Alabai

 • зеленчуци.

Хранете кучето два пъти на ден, в пропорции, пропорционални на теглото на кучето, не забравяйте за достатъчно чиста питейна вода!

Недостатъците на Алабай произтичат от неговото достойнство -силен и защитен инстинкт. Никога не забравяйте, че преди да сте куче, което може да удуши вълк и в отсъствието му - друго куче. Много внимателно към образованието на Алабай, трябва ясно да анализирате ситуацията и да коригирате поведението на кучето в него - да възхвалявате, да забранявате или да давате свобода. Трябва да тренирате тренировката на кучето и винаги да изпитвате взаимно разбирателство с овчарката си. Само тогава тя ще стане най-лоялният ви приятел и безстрашен защитник на вашето семейство!